Menopavza je obdobje, ki traja od nekaj let pred zadnjo menstruacijo v življenju ženske, pa do vsaj enega leta po dokončnem prenehanju.

Menopavza

Pri večini žensk se začne menopavza med 40. in 55. letom. V tem obdobju se količina spolnih hormonov v telesu postopoma zmanjšuje, jajčniki prenehajo proizvajati jajčeca, menstruacije so krajše in začnejo izostajati, sčasoma pa povsem prenehajo. Ženska po menopavzi ne more več zanositi. Večina žensk se v tem obdobju sreča s telesnimi in duševnimi spremembami, ki zelo vplivajo na kakovost življenja in jih je občasno treba tudi zdraviti.

Težave

Med najbolj znane težave spadajo t.i. oblivi vročine – naval krvi , predvsem v glavo in vrat, z rdečico in občutkom vročine, ki se lahko pojavlja tudi več kot desetkrat na dan.

Zgodnji simptomi:

Močno znojenje, vrtoglavica, nespečnost, glavobol, utrujenost, razbijanje srca, tiščanje v prsih, bolečine v želodcu, motnje razpoloženja, motnje koncentracije in manjša želja po spolnih odnosih.

Pozni simptomi:

Suha koža, izpadanje las, bolečine v kosteh in sklepih.

Ženske v času menopavze pogosto pridobijo na telesni teži, maščevje pa se najpogosteje nabira v pasu. Povečana telesna teža in prerazporeditev maščevja sta povezani s povečanim tveganjem za srčno žilne bolezni in osteoporozo.

Hormonsko nadomestno zdravljenje

Pri močno izraženih simptomih, je utemeljeno zdravljenje s hormoni, ki temelji na dodajanju manjkajočih spolnih hormonov. O tveganju, vrsti, obliki in trajanju nadomestne hormonske terapije, naj se ženska posvetuje s svojim ginekologom.

Bioresonanca in menopavza

Terapija z bioresonanco se je pokazala kot zelo uspešna pri premagovanju menopavznih težav, saj uspešno zdravi simptome, ki so vzrok tem težavam, oslabi njihovo delovanje ali jih celo odpravi. Ženske se že po nekaj terapijah počutijo bolje in to je tisto, kar si v tem obdobju in težavah, ki jih imajo, samo želijo.Dušica Košir s.p.

  • dipl. med. sestra
  • bioresonančni terapevt

Facebook

obščite moj facebook profil

povezava

Kontakt

Potrebujete nasvet, imate vprašanje ali pa se želite naročiti na pregled? Ne odlašajte, stopite v stik z mano:

Naslov ordinacije

Prostor za terapijo in posvet se nahaja blizu izvoza iz obvoznice na Viču. Blizu je tudi končna postaja avtobsa št. 6 - Dolgi most.

  • Cesta v Zgornji log 32
  • 1000 Ljubljana

  • zemljevid